2012. október 30., kedd

Robot erőkar fejlesztés a gyenge fizikumú emberek számára

Ezzel még nem tesz senki szupererőre szert, de jelentős különbséget tapasztalhat a valódi erejével szemben.


A japánok ismét nagyot alkottak

A "Muscle Suit" nagy segítséget jelenthet az öregeknek és az állandó terhelésnek kitett dolgozóknak. Az exoskeleton (külső csontváz) nagy segítség a terhelés átvételében, de az emberi precizítást azonban korlátozza. A tökéletes szerkezeti kialakításnak köszönhetően a súlyát szinte meg se érezzük akárcsak a felemelt tárgyét. A prototípus több, mint 9 kg ezzel, akár 40-50kg-ot is könnyedén felemelhetünk.



Készül azonban egy könnyebb változat is ami fele ekkora önsúllyal rendelkezik a kórházakban dolgozó nővérek számára, hogy a betegeket gond nélkül tudják áthelyezni, mozgatni, szállítani.

A "csontváz" főbb jellemzői

Először is a testünkre kell rögzíteni a masinát, ami szabadon hagyja a végtagjainkat, ennek köszönhetően a saját kezünkkel emelhetjük a nehéz tárgyakat, viszont gépi rásegítés mellett tehetjük ezt meg. A "Muscle Suit" működése egy pneumatikus rendszeren alapszik: az emberi izomszövetek működését próbálják ezzel szimulálni. Bekapcsoláskor a karokat tehermentesíti a rendszer, viszont a tesztelők arról számolnak be, hogy a karjuk nem fárad, de a lábaik egyre nehezebben viselik a terhelést.



Piaci értékesítés

A tokiói egyetemen a "Kobayashi Lab" kutatói már 2001 óta dolgoznak ezen a projekten és mára jutottak el a végső fázisba. A piacra dobás még várat magára, ugyanis a tervek szerint először nagyobb cégek kapják meg a terméket tesztelés céljából, hogy az így kapott eredményekkel még el tudják végezni az utolsó simításokat.

Ráadásként egy említésre méltó próbálkozás

A képen jól látható, hogy nem épp egy mobilizált szerkezet jelen állapotában. Vezérlése a testünkre kötött elektródákkal van megoldva amik az izmaink illetve izomcsoportjain aktivitását hivatottak megfigyelni és aszerint továbbítani a parancsot a gépnek.


A képen látható urat prof. Jack Rosen-nek hívják ő felelős ezért a technikai csodáért és ígérete szerint egy lábprotézist is ki fog majd fejleszteni ha végzett a robotkarok tökéletesítésével. A további linkeknél megtaláljátok a róla szóló cikket is: "medGadget: Research Into Smart Therapeutic Exoskeleton"

Forrás:

További linkek:


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése